Gradimo crkvu

Župni ured sv. Andrije

Fra Grge Martića 42
21000 Split, Hrvatska
Žiro račun župe u Raiffeisen banci (RBA)
Broj: HR2624840081102594904
021/567-512

O nama

WP Google Maps Error

In order for your map to display, please make sure you insert your Google Maps JavaScript API key in the Maps->Settings->Advanced tab.

Župa sv. Andrije na Sućidru je osnovana 1.1.1991. godine dekretom nadbiskupa mons. Ante Jurića. Prvim župnikom je imenovao don Petra Đonlića koji je na službi ostao do siječnja 2007. dok se nije razbolio. U ljeto 2007. nadbiskup Marin Barišić župnikom imenuje don Ivana Čotića. Sućidar je dobio ime po srednjovjekovnoj crkvici svetog Izidora, koja je u 13. stoljeću pripadala nadarju Prvostolnog kaptola. Budući da se na teritoriju župe od davnine štovao sv. Izidor, on je proglašen suzaštitnikom župe. Župa je smještena je u istočnom dijelu grada Splita i pripada konkatedralnom dekanatu. Na području župe danas živi oko 10.500 stanovnika. O broju vjernika teško je nešto decidirano reći. Međutim, podatak da preko 95% djece Osnovne škole Sućidar pohađa školski i oko 85% župni vjeronauk daje nam za pravo kazati da je župa vjerski živa i aktivna. Devetnaest godina bogoslužje je slavljeno u atriju i u atomskom skloništu osnovne škole. Unatoč manjku prikladnoga prostora za bogoslužje, župa se duhovno razvijala, ima četiri zbora i četiri pjevane nedjeljne mise, a iznjedrila je i dva duhovna zvanja.

Dok se strpljivo čekalo na zemljište, na dozvole i financijske potpore za izgradnju župne crkve, vjernici su se okupljali na misna slavlja u 160 kvadrata velikom atomskom skloništu. Taj blindirani, vlažni, često puta zagušljivi podzemni prostor, bez prozora a kamoli vitraja služio je i za župni vjeronauk, probe, sastanke, a bilo je i nekoliko kulturnih događanja. Pohvalna je angažiranost mladih ljudi u našoj župi. Ona je bogata duhovnim zvanjima, molitvenim zajednicama, karitativnim i volonterskim udrugama, djecom i mladima. Ministranti su među najboljima u Nadbiskupiji, uspješni smo u športskim natjecanjima i četverostruki državni prvaci iz vjeronauka pod vodstvom župnika don Ivana. VIS mladih Izidor koji pjeva na nedjeljnim, večernjim sv. misama samo ove godine, prošavši natječaje, nastupio je sa svojim autorskim pjesmama na Uskrsfestu, Marijafestu i Papafestu.

U srpnju 2009. bager je započeo s iskapanjem i utovarom u kamione prvih kubika zemlje s bivšeg školskog igrališta za gradnju crkve i pastoralnog centra.Novoizgrađena crkva s pastoralnim centrom, čiji je projektant dipl. ing. arh. Dario Gabrić, sadrži liturgijski prostor s korom 390 m kvadratnih, dvije dvorane (90 i 52 metara kvadratnih), stan za župnika i župnog pomoćnika, župni ured, čekaonicu. Izvođač armirano-betonskih radova je splitsko građevinsko poduzeće „Konstruktor“. Gradnju i uređenje uz otkup zemljišta u najvećim je dijelom financirala Splitsko-makarska nadbiskupija. Crkva, liturgijski prostor, je kompletno uređen i klimatiziran. Prezbiterij u pozadini krasi veliki mozaik koji je izradio ak. slikar Josip Botteri Dini. Na istočnoj strani je njegovih i 14 vitraja s postajama križnog puta iznad kojih je i osam vitraja s važnim događajima iz Isusova života.

Uđite s hvalama na vrata Njegova!