Proslava blagdana sv. Andrije 2021.

‘’Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi.’’

Svake godine 30. studenog Crkva slavi blagdan svetog Andrije, prvopozvanog apostola Isusa Krista, koji je ujedno i  zaštitnik naše župe i župne crkve na Sućidru. Svečanom misnom slavlju prethodila je trodnevnica koju su predvodili don Ivo Bezina, don Franjo-Frankopan Velić i don Jure Lovrinčević. Blagdan je započeo jutarnjim misnim slavljima koje su  predvodili župnik, don Stipan Šurlin, i don Slavko Volarević, dok je centralno misno slavlje predvodio fra Domagoj Runje, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja te profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a u koncelebraciji sudjelovali su don Stipan Šurlin i đakon Ante Vrcić.

Uz prigodne pozdrave okupljenima, fra Domagoj je započeo svoju propovijed ističući da je temeljna postavka kršćanskog poziva upravo poziv prve četvorice apostola, koji se dogodio na Genezaretskom jezeru, i njihov odaziv na isti. Istaknuo je da je Isus, na samome početku svog javnog djelovanja, okupio zajednicu, jer bez nje nema nasljedovanja Njegove Riječi. Da bi postigli ono što nam je svima obećano, moramo biti dio zajednice i koristiti darovane talente koji će nas ka obećanju dovesti, baš kao što su učinili Petar i Andrija- iako su za sobom ostavili lađe,  sa sobom su ponijeli svoje znanje i vještine te su na taj način, od običnih ribara, postali ribari ljudi, jer je Isus, njihovo prethodno stečeno znanje i vještine, prenamijenio za obraćenje naroda i navještenje Evanđelja. I dalje u mislima na Genezaretskom jezeru, fra Domagoj nastavlja svoju propovijed, gdje, sad već i okupljenima na misnome slavlju, pitoreskno stvara prikaz gdje se Isus, šetajući uz obalu, približava lađi koja baca mreže, odnosno Petru i Andriji, i lađi koja krpa mreže, odnosno Zebedejevim sinovima, te nam postavlja pitanje: ‘’Što se dogodi u svakodnevnom životu kada bacamo mreže? Događa se to da te mreže ponekad puknu, primjerice neki odnos ili slično. I što onda? Treba ih zakrpati, zar ne; zato Isus poziva i apostole koji te mreže krpaju’’, skrećući nam pozornost na to da svatko od nas ima svoju ulogu u ovoj zajednici i da se naše različitosti međusobno nadopunjuju, baš kao što je svaki apostol imao svoj poziv u prvoj zajednici i čije su se različitosti nadopunjavale. To se može potkrijepiti kroz sva četiri Evanđelja, jer sva četiri govore o njihovim različitostima. Nakon toga, fra Domagoj naglašava posebnost Isusovog odnosa prema apostolima izdvajajući ih u odnosu prema mnoštvu koje je susretao tijekom svog djelovanja, a to se očituje u njihovom apostolskom poslanju i darovanim moćima koje su dobili po Duhu Svetom. Gledajući isključivo odnos između svetog Andrije i Isusa, fra Domagoj ga opisuje od samoga početka kao jako zrelog, što se potvrđuje Andrijinim prepoznavanjem Isusa kao Mesije. Svoju propovijed, fra Domagoj je zaključio riječima da smo svi mi, kroz Andrijin primjer, pozvani  nasljedovati i živjeti vjeru u Isusa Krista.

Na završetku svete mise župnik don Stipan čestitao je blagdan sv. Andrije svim župljanima, zahvalio svećenicima koji su velikodušno prihvatili sudjelovanje u pripravi i slavlju nebeskog zaštitnika župe, te pozvao da iskoristimo povlasticu, zagovor apostola i učenika Gospodinova, koju nam je Otac nebeski udijelio.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com