Blagdan svetog Andrije

Godinu dana nakon izlaska iz skloništa, godinu dana nakon posvete nove župne crkve župljani župe sv. Andrije na Sućidru u Splitu proslavili su svoga nebeskog zaštitnika. Pripremali smo se trodnevicom koju su predvodili svećenici susjednih župa. Prvog dana trodnevice misno je slavlje predvodio don Dario Čorić sužupnik na Pujankama uz pjevanje VIS-a Izidor. Drugu večer pjevali su najmlađi, a misno je slavlje predvodio don Šimun Doljanin župnik na Neslanovcu. Zadnja večer trodnevice pripala je don Boži Plazibatu koji je uz pjevanje mješovitog zbora predvodio misno slavlje.

Na sam blagdan su bile tri sv. mise: Dvije jutarnje se predvodili naš župnik i don Franko Prnjak župljanin naše župe koji služi u župi sv. Nikole u Metkoviću.

Svečanu, večernju, koncelebrirana sv. misu predvodio je prof. dr. don Ivan Bodrožić. U dupkom punoj crkvi pjevao je mješoviti zbor naše župe. Govoreći o potrebi dati se pozvati i izabranju don Ivan je između ostalog rekao: “ Tražeći odgovore ne probleme svoga naroda, za Andriju nije bilo dostatno da izabere Isusa, premda je i to bio jedan dobar i značajan korak… Stoga je u biti bilo neophodno da se on dopusti izabrati i pozvati, to jest da on postane oruđe izabrano u Isusovim rukama, a ne Isus u njegovim. Nakon toga je Andrija pokazao najveću životnu hrabrost i zrelost. A to je hrabrost da upravi svoj život prema Kristu Gospodinu, ostavivši sve i idući za njim…. Andrija je s Kristom Gospodinom naučio da kad se nađe pred izborom, pred raskrižjem života, da jedino što je ispravno i valjano, jest uzeti svoj križ i ići za Gospodinom. To je ovaj hrabri čovjek Božji i učinio, te je time postao vođa, predvodnik Božjeg naroda. Zato ni nama danas i našem narodu, neće donijeti budućnost nikakvi idoli i lažni bogovi za kojima danas hrlimo. Nama treba čestitih ljudi poput svetog Andrije, iskrenih i odgojenih mladića i djevojaka koji će hoditi oduševljeno za Kristom Gospodinom. Mi kršćani se stoga trebamo dati izabrati, dati se pozvati i dopustiti Gospodinu da nas učini kreposnima, neporočnima, hrabrima, muževima. Na nama je da odvažno i hrabro živimo sve svoje vrijednosti, da smo mi kršćani dosljedni i sposobni loviti druge mrežama dobrote, ljubavi, istine i pravde.

Tek sada u novoj crkvi moglo se vidjeti da sv. Andrija i te kako ima mjesta u štovanju i srcima našeg puka. Bio je i veći broj hodočasnika iz drugih župa.

Inače kroz proteklu godinu dana župa je u mnogočemu napredovala. Uređen je okoliš crkve, opremljena vjeronaučna dvorana, nabavljene orgulje. Ponovno, po četvrti put smo državni prvaci iz vjeronauka. Imamo najbolje ministrante u znanju, naš VIS Izidor je sa svojim autorskim skladbama, prošavši natječaje, nastupao na Uskrsfestu, Marijafestu i Papafestu. Kroz proteklu godinu, od Andrije do Andrije, bilo je mnoštvo toga lijepog i duhovno korisnog.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com