DRŽAVNI PRVACI NA NAGRADNOM IZLETU

     Naši trostruki državni pobjednici na vjeronaučnom natjecanju iz Osnovne škole «Sućidar» su od 21. do 25. lipnja bili na zasluženom nagradnom putovanju. Naime, svake godine Hrvatska biskupska konferencija najbolje ekipe nagrađuje višednevnim izletom. U organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda ove godine su vjeroučenici, zajedno sa svojim mentorima i nekoliko članova državnog povjerenstva, proveli divne dane u Dubrovniku te na otocima Korčuli i Mljetu.

            Nažalost na putovanje (iz opravdanih razloga!) nije išao mentor najbolje ekipe i naš župnik don Ivan Čotić. U autobus u Splitu ukrcali su se Matea i Josip dok su se Andrea i Luka priključili tek na Korčuli jer su bili «zauzeti» ekskurzijom sa svojim razredima. Prvoga dana smo posjetili Dubrovnik. Kiša ne samo da je padala, nego je to bio pravi potop. Ali, baš kada smo se nakon razgledavanja katedrale i Kneževog dvora odlučili pogledati grad «odozgo», tj. sa njegovih zidina, nebo nam je podarilo sunce pa je šetnja gradskim zidinama bila pravi užitak. Sljedećeg smo se dana na putu prema Korčuli zaustavili u Trstenu i razgledali Arboretum. Nakon toga smo posjetili Solanu u Stonu u kojoj se «berba soli» na tradicionalan način obavlja već oko četiri tisuće godina što je rijetkost čak u svjetskim razmjerima. Župnik nas je upoznao s prošlošću Stona, a najsvježiji među nama osvojili su još jedne zidine. U poslijepodnevnim satima smo trajektom iz Orebića stigli u grad Korčulu. Sa povijesnim, kulturnim i vjerskim vrijednostima ovoga grada upoznalo nas je stručno vodstvo. Trećega dana našeg izleta uputili smo se brodicom prema Mljetu. Usred toga prekrasnog nacionalnog parka prirode nalazi se otočić Sveta Marija koji se nakon komunističke vladavine konačno vratio u vlasništvo Dubrovačke biskupije koja ga polako obnavlja. Blaga ljetna kiša izmjenjivala se sa sunčanim zrakama, a mi smo se nadali pobjedi sunca kako bismo se barem malo «izguštali» u prekrasnom i kristalno čistom moru Malog jezera.
            Pretposljednjeg dana posjetili smo Blato na Korčuli gdje smo slavili svetu misu i čuli najvažnije podatke iz života blaženice s. Marije Propetog Petković. Otočić Proizd na kojemu smo proveli ostatak dana u druženju i kupanju po prekrasnom vremenu bio je pravo otkriće za mnoge i potvrda o ljepoti naše obale kakve nadaleko nema. Na povratku u Korčulu zaustavili smo se u Veloj Luci gdje se u čast fešte svetoga Ivana odvijala tradicionalna regata. Tu nas je i naš župnik don Ivan počastio sladoledom preko svojih posrednika.
            Izlet je bio bogat po sadržaju, vrlo ugodan po druženju i koristan za odmor. Nadamo se da će ovaj divan doživljaj još više pojačati motivaciju svih vjeroučenika za daljnje sudjelovanje u natjecanju iz vjeronauka. 

 Galerija slika

Mirjana Vučica

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com