‘Gospodin mi je svjetlost i spasenje koga da se bojim.’

Gledam ga u Crkvi dok diže tijelo i krv Kristovu, gledam ga i divim mu se. Divim se njegovom časnom pozivu punom duhovnosti, bez imalo materijalnog. On je veliki čovjek koji svojim velikim djelima približava Boga i ljudima, da bi oni bili drugačiji i bolji. Hvala Bogu na daru našeg mladomisnika. Nakon don Denisa Karanušića koji je prije četiri godine slavio svoju misu na Sućidru u župi Sv. Andrije imamo i don Antu Prnjaka.

Don Ante Prnjak rođenje 28.06.1982. u Splitu. Dolazi iz četveročlane obitelji koja zrači duhovnošću, dobrotom i ljubavlju. Ima brata Franka koji je na 4 godini FTS u Splitu. Majka Nevenka i otac Mate uvijek su potpora svojim sinovima. Kao malo dijete ministrirao je oko oltara i služio župniku. Od 7 razreda osnovne škole do drugog razreda srednje škole svirao je svake nedjelje na sv. misi. Među vršnjacima na Sućidru, Ante i njegov brat uvijek su bili omiljeni. Već u 5. razredu Ante je izrazio želju da bude svećeniki u kojoj je i ustrajao. 1997. upisuje Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju u Splitu. Prvu godinu je pohađao kao vanjski đak, dok je sljedeće god ušao u sjemenište. 2001. upisuje FTS te je ujedno i primljen u bogosloviju kao svećenički kandidat. Za đakona je zaređen 26 studenog 2006., a svećeničko ređenje bilo je 24. lipnja 2007.

Kako se približavala mlada misa tako je u našoj župi sve vrvilo od molitve, rada i pjesme. Mladoj misi je prethodila trodnevna duhovna priprava. 8.7. 2007. u osnovnoj školi Sućidar naš mladomisnik slavio je svoju mladu misu. Nakon primljenog roditeljskog blagoslova ispred rodne kuće slijedila je procesija do Crkve. Na početku misnoga slavlja vjeroučitelj Slavko Jerončić je pozdravio mladomisnika te izrazio čestitke u svoje i u ime cijele župne zajednice: „Zajedno sa svima vama zahvalan svemogućem Bogu za ovaj sveti svečani trenutak u ime svih vjernika ove župe, u ime našega don Petra ne nazočnoga ovdje zbog zdravstvene zapreke, u ime nastavničkog vijeća i ravnatelja ove škole želim pozdraviti i čestitati našem mladomisniku.” U pozdravu vjeroučitelj Jerončić je kazao da je svećeništvo uzvišen poziv, poseban Božji dar, ne samo za don Antu i njegovu obitelj, nego i za župu i cijelu Crkvu.

Propovjednik na misi bio je don Mario Buljević, njegov kum. On je u svojoj propovjedi približio svima nazočnima pojam svećeništva. Kazao je:„Svećenik je most” i objasnio, „Mostovi su različiti i kada bi ih porušili ljudi bi bili odsječeni jedni od drugih. Neki mostovi su dugi, neki maleni, viseći, stari, ukrašeni, zapušteni. No, i jedni i drugi imaju isto značenje, istu važnost i istu svrhu. Most je spona, povezanost između različitosti. Mostovi premošćuju ponore, provalije, rijeke i mora, jezera, potoke, doline, gore, sve ono što nas dijeli od onoga čemu težimo. Most ne nastaje sam, netko je graditelj tih mostova…Biti most znači biti razapet između neba i zemlje. Ruku ispruženih od Boga do čovjeka, nogama na Zemlji. Svećenik je mosti graditelj mostova”

Nakon pričesti don Jure Vrdoljak, koji je ujedno i bio naš župnik pročitao je pismo od don Petra Đonlića. Uz čestitke i pozdrave mladomisniku u pismu stoji:”Danas je naš Sućidar centar svita! Nismo uspjeli napraviti kamenu Crkvu, ali smo stvorili mladomisnika. To će donijeti više duhovnih plodova!” I don Jure je čestitao mladomisniku, njegovim roditeljima i bratu, ali i cijeloj župnoj zajednici.

U svome obraćanju maldomisnik je zahvalio svojim roditeljima i bratu na neizmjernoj ljubavi i potpori, cijeloj svojoj rodbini i prijateljima koji su došli sa svih krajeva da bi uveličali njegov dan, pjevačkom zboru te svima koji su pridonijeli na njegovom putu do misništva, svima koji su pomogli da slavlje bude lijepo i dostojanstveno. Nakon zahvale don Petru, (koji je kako Ante kaže uvijek bio s njim, njegova desna ruka i prijatelj), podijelio je svoj mladomisnički blagoslov.

Zajedničko slavlje nastavilo se u Nadbiskupijskom sjemeništu. Pjesma i radost su se daleko čuli. Ova mlada misa bila je veličanstven događaj, ali i blagoslov za našu župu. Našeg don Antu preporučamo i dalje u molitvama da ima snage, da nam bude „most”.

Eto, s pravom možemo reći da je 08.07.2007. „Sućidar bio centar svijeta!”

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com