KONAČNO! HVALA TI BOŽE I SVETI ANDRIJA!

Nakon skoro dvadeset godina od osnutka naše župe napokon smo dobili svoju novoizgrađenu crkvu s pastoralnim centrom koju je, u subotu 27. studenoga, predvodeći misno slavlje posvetio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Uz generalnoga vikara mons. Ivana Ćubelića, pastoralnoga vikara mons. Dragu Šimundžu i župnika don Ivana u slavlju je sudjelovalo oko 25 svećenika, predstavnici grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije: župan Ante Sanader i dogradonačelnici Anđelka Visković i Jure Šundov te više tisuća vjernika, a pjevanje je predvodilo naših 130 pjevača sastavljenih od mješovitoga zbora, starijeg “VIS Izidora” i mlađeg benda te dječjeg zbora.

Prije nego je blagoslovio vodu i poškropio vjernike i zidove crkve, nadbiskup je uputio riječi pozdrava svima koji su sudjelovali u ovom blagoslovljenom pothvatu te svim sudionicima ovoga slavlja. Nakon čitanja, koja su iz Lekcionara pročitali Nikola Balić i Maja Mula, a psalam otpjevala Jelena Laća, voditeljica Izidora, te don Ante Prnjak koji je pročitao evanđelje. Nadbiskup je u homiliji protumačio

smisao samoga čina posvete naglasivši da se time crkva zauvijek predaje Gospodinu uz molitvu za njegovblagoslov. „Ova crkva kojućemo danas posvetitidom je Gospodinov i naš. Ovdje se mi krštenici susrećemo kao zajednica vjernika. Nema ljepšeg događaja za jednu župnu zajednicu od blagoslova i posvete. U obredu koji je jednostavan ali i dubok i bogat simbolikom dozivamo i sve svete, a time i župnoga patrona sv. Andriju“, kazao je nadbiskup.  


Sućidar je dobio ime po srednjovjekovnoj crkvici svetog Izidora, koja je u 13. stoljeću pripadala nadarju Prvostolnog kaptola. Budući da se na teritoriju župe od davnine štovao sv. Izidor, on je proglašen suzaštitnikom župe. Župa pripada konkatedralnom dekanatu a osnovana je 1.1.1991. godine dekretom nadbiskupa Ante Jurića i od tada s nestrpljenjem očekujemo svoju župnu crkvu, prikladan sakralni prostor gdje ćemo rasti u kršćanskoj vjeri i humanosti. U srpnju 2009. bager je započeo s iskapanjem i utovarom u kamione prvih kubika zemlje s bivšeg školskog igrališta za gradnju crkve i pastoralnog centra. U tom je svjetlu nadbiskup istaknuo: „Ovaj, napokon, izgrađen hram Božji pomaže nam biti Božji duhovni hram. Gospodin je uzevši tijelo čovjeka, ušao u prostor i vrijeme i posvetio ga te učinio da Njegova riječ odzvanja svetim mjestom. Njegova riječ je svjetlo na našem putu i snaga za duhovnu obnovu, ona nosi poruku spasenja i program za naš život. Tako danas ovim činom posvete želimo udomiti Gospodina, dopustiti Njegovoj riječi da odzvanja u našim srcima i hraniti se Njime prekosakramenata“. Naglasivši kako se ovo slavlje posvete nastavlja i poslije samoga obreda i mise kazao je: „Ulazeći u crkvu slavimo Boga, a izlazeći iz nje svjedočimo ljubav jednih prema drugima“. Govoreći o sv. Andriji koji je hrabro 

ispovijedao svoju vjeru te je bio zainteresiran za životne situacije i poteškoće bližnjih, mons. Barišić je

pozvao vjernike da javno, glasno i odvažno ispovijedaju svoju vjeru riječima i djelom, imajući uvijek na umu i srcu potrebite. Nakon što je nadbiskup izmolio posvetnu molitvu, pomazao svetim uljem oltar i zidove crkve, obavio obred kađenja oltara i crkve te predao župniku upaljenu svijeću, mons. Šimundža pročitao je povelju o posveti crkve čime je završen obred posvete.  


Novoizgrađena crkva s pastoralnim centrom, čiji je projektant dipl. ing. arh. Dario Gabrić, sadrži liturgijski prostor s korom 390 m kvadratnih, dvije dvorane (90 i 52 metara kvadratnih), stan za župnika i župnog pomoćnika, župni ured, čekaonicu. Izvođač armirano-betonskih radova je splitsko građevinsko poduzeće „Konstruktor“. Dosadašnju gradnju i uređenje uz otkup zemljišta u potpunosti je financirala Splitsko-makarska nadbiskupija. Crkva, liturgijski prostor, je kompletno uređena i klimatizirana. Prezbiterij u pozadini krasi veliki mozaik koji je izradio ak. slikar Josip Botteri Dini. Na istočnoj strani je njegovih i 14 vitraja s postajama križnog puta. Nadbiskupija je dijelom financirala i uređenje stambenog dijela pastoralnog centra, a na župi je da dovrši taj dio i dio uređenja okoliša oko crkve. Na kraju misnoga slavlja don Ivan, koji je s nama tri godine, uputio je riječ zahvale nadbiskupu na pastirskoj brizi, Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, izvoditeljima radova, donatorima, župljanima i prvome župniku don Petru Đonliću, Splitsko-dalmatinskoj županiji i gradu Splitu na čelu s gradonačelnikom koji je darovao zvona, djelatnicima Čistoće te Parkova i nasada, Gradskom kotaru Sućidar te svima koji su na evanđeoski način sudjelovali u gradnji crkve. „Posebno veliko, veliko hvala vjernicima, vama dragi župljani koji ste, eto za mjesec dana, bit će dvadeset godina, bili vjerni svojim župnicima i u vlažnom, zagušljivom skloništu, unatoč zbog šahte pune vodom, nerijetko i dosadnim komarcima. Sretni smo, lijepo je i dobro čuti kada grad, županija ili država ulažu milijune kuna u obnovu neke naše škole sa stotinjak đaka. Međutim, isto tako bismo svi trebali biti radosni, pjevati od sreće kada se izgradi crkva i vjeronaučna dvorana za preko 800 učenika koji su svakog tjedna, najmanje jedan školski sat boravili u tom i takvom skloništu ne računajući susrete s odraslim i nedjeljne sv. mise.“, kazao je, između ostaloga, don Ivan, kojemu je ovo treća crkva koju je „izgradio“ u manje od 15 godina (uz ovu novoizgrađenu crkvu na Sućidru, crkva sv. Josipa na Mertojaku i crkva Kraljice Mira u Makarskoj). 

Na području župe sv. Andrije na Sućidru danas ima oko 12.000 stanovnika. Devetnaest godina smo bogoslužje slavili u atriju i u atomskom skloništu osnovne škole. Unatoč manjku prikladnoga prostora za bogoslužje, župa se duhovno razvijala, ima četiri zbora i četiri pjevane nedjeljne mise, a iznjedrila je i tri duhovna zvanja. Dok se strpljivo čekalo na zemljište, na dozvole i financijske potpore za izgradnju župne crkve, vjernici su se okupljali na misna slavlja u 160 kvadrata velikom atomskom skloništu. Taj blindirani podzemni prostor, bez prozora a kamoli vitraja nije nas omeo da u međuvremenu izgradimo stabilan i čvrst duhovni temelj najviše zahvaljujući svome prvom župniku don Petru Đonliću. Pohvalna je angažiranost mladih ljudi u ovoj župi. Ona je bogata duhovnimzvanjima, molitvenim zajednicama, karitativnim i volonterskim udrugama, djecom i mladima kojih više od 95% pohađaju vjeronauk, vjerno ministriraju, pjevaju u zboru, uspješni su u športskim natjecanjima i trostruki su državni prvaci iz vjeronauka pod vodstvom don Ivana. Drugim riječima, do sada našu župu nisu krasili ni velebna crkva, ni visoki zvonik, ni umjetnička djela ni zlatno posuđe ali se zato uzdigla diplomama, medaljama, peharima i drugim priznanjima udijeljenima njezinim župljanima. Ova suradnja grada, škole i Crkve, postavila je onaj najvažniji temelj: već je brojnu djecu izgradila u kvalitetne i odgovorne ljude, a na radost svih župljana i župnika niknuo je i prikladan prostor s bogatim sadržajima za još ispunjeniji vjerski i duhovni život.

                                                                                    Silvana Burilović

Galerija slika                                                                

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com