Križni put za mlade konkatedralnog dekanata (21.3.2009.)

Križni put Isusa Krista, poglavito u vrijeme korizme je jedna od najmilosnijih molitava. U posljednje vrijeme, zadnjih godina, češće nego prije mladi u svim biskupijama Lijepe naše ljubavlju i zahvalnošću časte Kristov križ i njegovu muku.

“Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega.” Heb (12,2) geslo je ovogodišnjeg križnog puta za mladež u organizaciji Ureda za pastoral mladih i duhovnih zvanja splitsko-makarske nadbiskupije.

Mi mladi konkatedralnog dekanata ove smo godine u subotu 21.ožujka križni put molili u svetištu Vepric. Više od stotinu nas mladih sa Pujanki, Brda, Trstenika, Sućidra, Mertojaka i Kocunara po orkanskoj buri smo se autobusima zaputili na molitvu križnog puta. Prvi put ove godine su išli samo oni koji su već krizmani, dakle treći razred srednje te stariji.

Križni put je predvodio don Jenko Bulić, župnik na Trsteniku i povjernik za mlade splitsko-makarske nadbiskupije. S njime su bili naš župnik i dekan konkatedralnog dekanata don Ivan Čotić te župnici zajednica mladih spomenutih župa. Uz pokoju pahulju snijega s Biokova i olujnu buru, koja je u Vepricu bila malo manje jakosti, mi mladi smo moleći postaje križnog puta i noseći križ naizmjenično slavili Kristov križ i muku prikazujući i svoje mladenačke križeve Njemu koji sve izvodi na dobro.

Na kraju križnog puta zahvalili su nam se don Jenko te don Ivan rekavši kako je od olujne i orkanske bure, u njihovim srcima daleko jača olujna i orkanska ljubav prema Kristu, njegovu životu, muci, smrti i uskrsnuću.

Nakon završetka križnog puta svi smo se počastili kolačima i pićem. Za ovu je prigodu preko 250 kolača darovala pekara Em-Ka sa našega Sućidra. Hvala im od srca.

Vidno radosni krenuli smo svojim domovima s uvjerenjem kako će i ova milosna pobožnost doprinjeti da oluja Kristove ljubavi sve više i jače ispuni naša srca.

Maja Mula
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com