MINISTRANTI SE ODREKLI DIJELA SVOJE NAGRADE ZA NAJPOTREBNIJE

I ove su godine ministranti naše župe, kao i ministranti drugih župa, njih dvadeset sedam pomagali don Ivanu u blagoslovu obitelji. Taj nimalo lagan dio ministrantske službe kao i sve ostalo vrše s iskrenom pobožnošću i ozbiljnošću. Tako su u jednom danu ministranti sa župnikom „učinili“ 1400 stepenica. Svakog dana, po više njih je dvadeset dva radna dana sa po vjetru i kiši ulazilo u kuće i stanove moleći s članovima obitelji za božji blagoslov, zdravlje, radost i mir. Makar i kratko, u svim obiteljima susreti su bili iznimno topli i srdačni. Nerijetko je za vrijeme blagoslovne molitve, poglavito kada bi se spomenulo pokojne, bolesne ili odsutne, domaćinu znala i pokoja suza kliznuti niz obraze.
Župljani za vrijeme blagoslova obitelji ne daju redoviti godišnji prilog župniku nego to čine tijekom čitave godine. Ipak svoje vrijedne ministrante velika većina naših darežljivih župljana nagrade kojom kunom, kolačima, bombon ili čokoladom kao nagradu za njihovo služenje župnoj zajednici. Tako je bilo i ove godine.
Iako živimo u teškom vremenu materijalne nesigurnosti župljani naše župe su svoje ministrante ove godine nagradili bogatije nego ikada do sada. Znaju da njihovi ministranti osim služenja Bogu žele služiti i služe bratu čovjeku.
Kao i prošle tri godine i ove su godine u dogovoru sa don Ivanom odlučili veći dio svoje nagrade darovati onima kojima je to najpotrebnije. Svi su oni svjesni da je solidarnost čin najuzvišenije ljubavi.
Razmišljajući kako i koga obradovati svojom darežljivošću ove su godine ministranti sa župnikom odlučili u suradnji s Caritasom Nadbiskupije Split pomoći nekoliko potrebnih obitelji na području Nadbiskupije. Novcem od 20 000 kuna trima obiteljima su darovali perilice za pranje rublja. Jedna od tih perilica je prilagođena za invalidnu osobu. Jednoj obitelji su darovali peć na kruta goriva, a ostatak od 11.800 kuna su darovali četveročlanoj obitelji za uređenje njihove kuće. Naime, ta siromašna obitelj u kući već duže vremena nema niti kupaonicu.
Ravnatelj Caritasa Nadbiskupije Split prof. Slavko Jerončić ministrantima i župniku se pismeno zahvalio riječima: „Poštovani župniče, još jednom zahvaljujemo i čestitamo Vama i Vašim ministrantima! Vašom gestom bilježimo divan primjer kršćanske vjere na djelu i djelom potvrđene vjere. Posebnu zahvalnost dugujemo Vašim ministrantima koji su veliki dio svog džeparca darovali za najpotrebnije. To je najbolji primjer odgoja za socijalnu osjetljivost i kršćansku solidarnost.“
Ministranti su odlučni i dalje u svakoj prigodi, koliko im je to god moguće, pomoći onim kojim je pomoć najpotrebnija.
 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com