Mlada misa don Franka Prnjaka

Dana 3. srpnja 2011. ostat će nezaboravan datum u povijesti naše župe. Naime, toga dana naš don Franko je na svojem Sućidru slavio mladu misu.

Pripreme za ovaj veličanstveni događaj u našoj župi trajale su tjednima. Duhovna se priprava sastojala od trodnevnice koju su predvodili don Jenko Bulić, don Jure Vrdoljak i Frankov brat, don Ante. Na misnim su slavljima pjevanje predvodili naš mješoviti zbor, dječji zbor i VIS Izidor.

Početku misnog slavlja prethodila je procesija mladomisnika s desetak svećenika od njegove rodne kuće do prepune, i za tu svečanost prekrasno uređene crkve. Ulaskom u crkvu iznad prezbiterija je dominiralo don Frankovo mladomisničko geslo: „Nauči me da vršim volju tvoju, jer ti si Bog moj.“

Na samom početku svete mise dvije su ga vjeroučenice pozdravile i uputile mu riječi ohrabrenja kako bi bio što odaniji svom svećeničkom pozivu. Riječi don Ivice Žižića, propovjednika na mladoj misi, upućene našem don Franku, dopirale su u srca svih nas i u srce mladomisnika koji će te riječi cijeli život pamtiti kao podsjetnik na sve ono što je učinio i što će učiniti u svom svećeničkom životu. Pozvao ga je na služenje Crkvi u radosti. Prinosom darova mladih, uz čitanje kratkih, prigodnih razmišljanja o križu, svetom pismu, kaležu, vinu i vodi, kruhu, voštanici i veslima  don Franku se željelo staviti na srce ono što mu je kao svećeniku najvažnije u životu.

Na kraju mladomisničkog misnog slavlja don Franko se zahvalio najprije Gospodinu Bogu i roditeljima. Posebnu riječ zahvale izrekao je bratu don Anti koji je cijeli život bio njegov oslonac, ruka koja ga je vodila kroz život, onaj koji je bio uvijek uz njega u tuzi, sreći, uspjesima i padovima. Riječi zahvale izrekao je i župniku, župljanima koji su se za ovu prigodu svi „digli na noge“, nazočnim svećenicima te svima koji su s njime došli podijeliti radost mladomisničkog slavlja. Njegove riječi zahvale ganule su sve nas prisutne na svetoj misi pa smo i mi i uz njega pustili pokoju suzu.

Poslije mlade mise uslijedilo je veliko slavlje u splitskom sjemeništu gdje su mladi, a i stariji danima prije spremali, uređivali i dali sve od sebe da slavlje bude dostojno mlade mise. Svečani ručak započeo je himnom i molitvom koju je predvodio mladomisnik. Organizacija i posluživanje nas konobara protekla je u najboljem redu, ali sve to uz pomoć našega šefa gospodina Slavka koji je svoj posao obavio ozbiljno i profesionalno. Veoma ugodno iznenađenje je za sve nas bila klapa Cambi koja je zapijevala nekoliko naših dalmatinskih pjesama koje je oko tisuću nazočnih u dvorani spremno prihvatilo. I sam don Franko nas je ugodno iznenadio sa svojim predivnim glasom i pjevačkim sposobnostima. Kada su se gosti, a i mi mladi malo ugrijali došlo je vrijeme za posluživanje i serviranje novog jela. Nakon nekog vremena došlo je na red, za sve nas, još jedno ugodno iznenađenje. Bio je to, svima nama dragi Ivo Jagnjić pjevač grupe Dalmatino. S bendom smo se zabavljali plešući do kasnih večernjih sati.

Od priprema, misnog slavlja, zajedničkog slavlja za stolom sve je bilo na vrhunskom nivou. Bilo je ovo slavlje koje nadilazi sva dosadašnja slavlja našega života.

Ivana Omrčen i Mia Vuković

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com