NADBISKUP PRIMIO NAJBOLJE EKIPE VJERONAUČNE OLIMPIJADE

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 20. svibnja, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi održanoj 19. veljače u Osnovnoj školi „Stjepan Radić“ u Imotskom, postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta u kategorijama za osnovnu i srednju školu. Učenike su pratili njihovi mentori i ravnatelji škole.

Među osnovnoškolskim ekipama prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Sućidar“ iz Splita pod vodstvom mentora don Ivana Čotića. Drugoplasirani su bili učenici Osnovne škole „Zmijavci“ s mentoricom Andrijanom Bagarić, a treće mjesto osvojili su natjecatelji Osnovne škole „Tučepi“ s mentoricom Marinom Šimić. U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojile su III. gimnazija Split pod vodstvom mentorice Ana Gelo, splitska V. gimnazija „Vladimir Nazor“ s mentorom Antom Majićem, a treće mjesto Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira mentorice Anite Vuletin.

U međuvremenu je u Opatiji, od 6. do 8. travnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije ponovno pokazali zavidno zvanje na temu „Brak i obitelj u Božjem naumu“. Naime, u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojili su učenici OŠ Sućidar iz Splita sa 99,75 bodova od 100. Mentor im je bio župnik don Ivan Čotić, a sudjelovale su učenice Mira Galić, Ana Galić, Vlatka Matić i Jelena Babaja. Među srednjim školama učenice III. gimnazije iz Splita Klara Kvesić, Mara Kereta, Anamaria Đerek i Katarina Čavka, pod vodstvom mentorice Ana Gelo, osvojile su drugo mjesto.PRIMANJE KOD BISKUPA

Predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda don Josip Periš u uvodnim riječima predstavio je nadbiskupu pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola te istaknuo kako vjeroučenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu najizvrsnije rezultate što potvrđuje i ovogodišnji veliki uspjeh na državnom natjecanju. Zahvalio je svim sudionicima natjecanja na njihovom uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Na kraju predstojnik je posebno zahvalio nadbiskupu Barišiću što je prepoznao veliki trud i uspjeh učenika priredivši za njih svečano primanje u prostorijama Ordinarijata.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa nadbiskup Barišić čestitao je ne samo njima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, ali i njihovim obiteljima bez čije podrške ne bi bilo moguće posvetiti vrijeme učenju. Čestitku je uputio i članovima državnog povjerenstva za organizaciju natjecanja iz Nadbiskupije. „Znanje koje ste stekli je korisno i poželjno jer pomaže čovjeku širiti horizonte, no još važnije je zajedništvo koje ste gradili. Ponosan sam na vas i hvala što ste svoju obitelj, župnu zajednicu i Nadbiskupiju predstavili u najboljem svijetlu“, istaknuo je mons. Barišić i izrazio nadu da će obiteljske vrednote koje su upoznali proučavajući građu za natjecanje ugraditi u svoj život, a time i u cijelo društvo.

Nadbiskup je svim učenicima, kao i njihovim mentorima i ravnateljima, poklonio prigodne knjige, krunicu i medaljice, a u ime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom primanju, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalila ravnateljica OŠ „Stjepan Radić“ iz Imotskog Monika Pavlović Grabovac. Kako mons. Barišić zbog bolesti nije mogao prisustvovati Nadbiskupijskoj olimpijadi, ravnateljica mu je donijela dašak Imotskog poklonivši mu nadaleko poznatu Imotsku tortu.

U nastavku susreta nadbiskup je sve nazočne upoznao s nadbiskupskom kućom i biskupijskim uredima koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu odnedavno krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Učenici su vidjeli i kapelu koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji, a koja svojom arhitekturom i simbolima predstavlja nekoć Salonitansku, a danas Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Kristina Bitanga

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com