Papa fest 2008.

Kao i do sada prva nedjelja u mjesecu listopadu posvećena je Papa festu i tako već punih 10 godina. Toliko je vremena prošlo, a čini se kao daje sveti otac Ivan Pavao II jučer kročio na solinsko tlo, pozdravio nas jednim toplim „Hvaljen Isus i Marija” te zapjevao s nama, svima znanu pjesmu, „Zdravo Djevo Kraljice Hrvata”.

I ove godine je, 5. listopada, upriličeno tradicionalno sjećanje na Papin dolazak u obliku festivala duhovnih šansona. Poprište događanja bila je sportska dvorana na Bilankuši u Solinu, a festival je popratilo oko 1400 gledatelja koji su uživali u dva sata dobre glazbe koja je ispunjavala dvoranu, u kojoj se moglo osjetiti zajedništvo i pozitivan duh. Jubilej je svečano otvorio msgr. Ante Ivas riječima: „Neka pjesme teku kao Jadro i neka nas povedu u vječni život.” Nastupilo je 15 vokalno-instrumentalnih sastava od kojih su sedam bili debitanti, Benedictus iz Kaštel Stafilića, Znak mira iz Splita (Pujanke), Snaga mira iz Dugog Sela, Riječ iz Strožanca, Aurora iz Solina (Solinski mučenici), Sanctus Liborius iz Splita (Mejaši), Mihovil iz Splita (Kamen), Ruah iz Šibenika, Damask iz Zagreba (Retkovac), Izidor iz Splita (Sućidar), Sperantes iz Splita (Sveti Frane), Gospa od zdravlja iz Splita (Dobri), Papa band iz Solina (Gospa od otoka), Anđela Kolar iz Darmstadta i VIS Impulsi iz Meinza te Dujam iz Splita. Ovi sastavi su na opće zadovoljstvo organizatora i čitavog auditorija, oduševili sve svojom pjesmom, glasom te kvalitetom riječi i glazbe. Gradonačelnik Blaženko Boban je istaknuo kako putem ovoga za Grad izuzetno bitnog festivala poruka Ivana Pavla II. koju je izrekao prije deset godina na Gospinom otoku i dalje živi. Upravo ta poruka odzvanja našim mislima te se čini kako s godinama postaje sve aktualnija. Nakon toga je započeo festival pjesmom, „Gledam te bijeli Oče”, koja je nastala u povodu smrti blagopokojnog pape.

Festival, koji je ove godine prvi put imao okvir internacionalnog festivala, kao ni prethodnih godina nije bio natjecateljskoga karaktera jer je svakome sudioniku najveća nagrada i čast pjevati u spomen Ivanu Pavlu II. Kao poseban gost festivala nastupio je Dražen Zečić, koji je obogatio ovu glazbenu večer sa svoje tri pjesme. Na kraju programa voditeljima vokalno -instrumentalnih sastava uručene su prigodne plakete kao zahvala i uspomena za sudjelovanje na festivalu, koji je završio himnom festivala, “Hrvatska mladež” u izvedbi svih izvođača.

Jelena Laća
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com