SAKRAMENT SVETE KRIZME – 22.svibnja 2011.

Ova je godina posebna  za našu župu po mnogočemu, a osobito po najvećem daru što smo  ga dobili – našoj novoj crkvi. Tako smo po prvi put u našoj novoj crkvi prošle nedjelje, 22.svibnja, svečano proslavili podjelu sakramenta Svete Potvrde.

Na pripreme, koje je velikom voljom i upornošću vodio naš župnik, redovito je išao 91 krizmanik. Kako bi u nedjelju sve bilo baš onako kako treba, svi su krizmanici došli na sakrament svete Ispovijedi i generalnu probu, dan uoči svečanog slavlja.

Na početku slavlja krizmatelja prof. dr. don Josipa Delića ove je godine srdačno pozdravila jedna krizmanica. Zahvalivši mu na dolasku i što će nas polaganjem njegovih ruku, molitvom i mazanjem sv. Krizme Duh Sveti obdariti svojim darovima zamolila ga je da se moli za nas i Duhu Svetome kako bi nas On pratio na uzburkanom moru našeg mladenačkog života.

 

Posebnu zadaću imalo je dvoje krizmanika koji su čitali čitanja te sedam krizmanika koji su jedan po jedan uputili svoje molitve za pojedinačne darove Duha Svetoga.

 

Nakon što smo se odrekli sotone i ispovjedili vjeru u Trojedinoga Boga primili smo neizbrisivi biljeg, pečat dara Duha Svetoga mazanjem sv. Krizme. Uslijedio je nastavak misnog slavlja te sveta pričest nakon koje smo mi dvije krizmanice, na iznenađenje svih nazočnih, izvele nešto, u našoj župi dosad neviđeno.


Izrecitirale smo i odigrale recital Zadovoljan čovjek genijalnog Phila Bosmansa, poznatog belgijskog svećenika i pisca. Inače, ovaj recital su dva njegova uratka koja je za ovu prigodu prilagodio naš župnik. Optimizam, radost i vjera u život lako su prepoznatljivi iz dijela recitala:

Otvori se životu!Živi!
Očisti glavu od tog lova na uvijek više.

Oslobodi se stvari koje ne trebaš.
Razmrsi srce iz zapletenosti u tisuću ludih pohlepa..
Otvori se životu! Živi!
Radost će ti ispuniti srce, odvažnost život.
Sja li sunce zaplesat ćeš,
kad padne kiše zviždukat ćeš.
I osjetiti: Stvoreni smo za radost.

Po završetku svečanosti fotografirali smo se sa krizmateljem i župnikom za trajnu uspomenu na jedan od najljepših i najsvečanijih dana našega života.

                                                                                  Antonija Janković

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com