Susret hrvatske katoličke mladeži (Varaždin, 26. i 27. travnja 2008.)

Susret hrvatske katoličke mladeži (Varaždin, 26. i 27. travnja 2008.)

Naša Župa sv. Andrije se odazvala, kao i brojne druge hrvatske župe, na ovogodišnji SHKM u Varaždinu. Četrdesetak mladih predvođenih župnikom don Ivanom Čotićem krenulo je 26. travnja u jutarnjim satima u Varaždin. Tijekom putovanja nekoliko smo puta stajali na odmorištima autoceste gdje smo se susretali s mladima drugih župa. Kroz cijelo putovanje do dalekog Varaždina pratila nas je pjesma, lijepo vrijeme i radoznalost. Kada smo stigli u Varaždin oko 13 sati, dobili smo kape s logom SKHM bez kojih se nije moglo ući na sami susret.

Samo središnje slavlje susreta hrvatske katoličke mladeži održalo se na stadionu „Sloboda”. U 15.00 sati je počeo program. Program prije mise se ostvario kroz četiri postojanosti: zajedništvo, molitvu, lomljenje kruha i apostolski nauk. Splet pjesama i svjedočanstava kršćana vodila ja Tanja Popec, urednica i voditeljica HKR-a. Program su upotpunile javne osobe hrvatske scene koji su govorili o svom životu i zajedništvu s Bogom. To su bile sestre Ivana i Marija Husar, Meri Cetinić, cure iz grupe Meritas, te Marko Perković Thompson koji je izazvao opće oduševljenje mladih.

U 17.30 sati počela je neposredna priprema za misno slavlje kroz pjesmu i meditaciju.Svi mladi hodočasnici, kojih je bilo preko 20 000, dobili su vodiče kroz središnje misno slavlje s čitanjima i pjesmama, kako bi mogli aktivno sudjelovati.Mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, uputio je pozdravne riječi dobrodošlice.

U 18.00 sati je počelo središnje misno slavlje koje je direktno prenošeno na 2. programu HTV-a. Nekoliko minuta prije 18 sati svi biskupi, provincijali i povjerenici za mlade su ušli na euharistijski prostor u svečanoj procesiji. Svi su svećenici dobili stolu s logom SHKM.

Misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, a propovijed mons. Ante Ivas, biskup šibenski. Oko tristotinjak svećenika pričešćivalo je mlade po stadionu. Nakon sv. Pričesti, zajednički je otpjevana zahvalna pjesma, koja je i himna SHKM 2008. „Postojani” predvođena Zborom mladih Varaždinske biskupije. Nakon Hrvatske himne, biskupi, provincijali i povjerenici za mlade u procesiji su napustili stadion uz završnu pjesmu „ Ostani s nama “.Nakon mise, tijekom koje se vrijeme naglo mijenjalo, uputili smo se prema selu Ivanovec čije su obitelji bile naš gostoljubivi domaćin.

U nedjelju 27. travnja prisustvovali smo sv.Misi u mjesnoj crkvi. Našu su župu predstavile Maja Ozretić i Mirela Stipetić, Franko Prnjak je čitao Evanđelje, dok je naš VIS Izidor uveličao misno slavlje.Nakon sv. Mise, mladi iz župe pripremili su nam u Vatrogasnom domu ručak uz prigodni program u kojem su nas upoznali sa svojim kulturnim običajima.Oko 15 sati naša se ekipa uputila svome Splitu prepuna dojmova koji će se sigurno dugo pamtiti.

 

Maja Penava