Susret hrvatske katoličke mladeži (Varaždin, 26. i 27. travnja 2008.)

Naša Župa sv. Andrije se odazvala, kao i brojne druge hrvatske župe, na ovogodišnji SHKM u Varaždinu. Četrdesetak mladih predvođenih župnikom don Ivanom Čotićem krenulo je 26. travnja u jutarnjim satima u Varaždin. Tijekom putovanja nekoliko smo puta stajali na odmorištima autoceste gdje smo se susretali s mladima drugih župa. Kroz cijelo putovanje do dalekog Varaždina pratila nas je pjesma, lijepo vrijeme i radoznalost. Kada smo stigli u Varaždin oko 13 sati, dobili smo kape s logom SKHM bez kojih se nije moglo ući na sami susret.

Samo središnje slavlje susreta hrvatske katoličke mladeži održalo se na stadionu „Sloboda”. U 15.00 sati je počeo program. Program prije mise se ostvario kroz četiri postojanosti: zajedništvo, molitvu, lomljenje kruha i apostolski nauk. Splet pjesama i svjedočanstava kršćana vodila ja Tanja Popec, urednica i voditeljica HKR-a. Program su upotpunile javne osobe hrvatske scene koji su govorili o svom životu i zajedništvu s Bogom. To su bile sestre Ivana i Marija Husar, Meri Cetinić, cure iz grupe Meritas, te Marko Perković Thompson koji je izazvao opće oduševljenje mladih.

U 17.30 sati počela je neposredna priprema za misno slavlje kroz pjesmu i meditaciju.Svi mladi hodočasnici, kojih je bilo preko 20 000, dobili su vodiče kroz središnje misno slavlje s čitanjima i pjesmama, kako bi mogli aktivno sudjelovati.Mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, uputio je pozdravne riječi dobrodošlice.

U 18.00 sati je počelo središnje misno slavlje koje je direktno prenošeno na 2. programu HTV-a. Nekoliko minuta prije 18 sati svi biskupi, provincijali i povjerenici za mlade su ušli na euharistijski prostor u svečanoj procesiji. Svi su svećenici dobili stolu s logom SHKM.

Misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, a propovijed mons. Ante Ivas, biskup šibenski. Oko tristotinjak svećenika pričešćivalo je mlade po stadionu. Nakon sv. Pričesti, zajednički je otpjevana zahvalna pjesma, koja je i himna SHKM 2008. „Postojani” predvođena Zborom mladih Varaždinske biskupije. Nakon Hrvatske himne, biskupi, provincijali i povjerenici za mlade u procesiji su napustili stadion uz završnu pjesmu „ Ostani s nama “.Nakon mise, tijekom koje se vrijeme naglo mijenjalo, uputili smo se prema selu Ivanovec čije su obitelji bile naš gostoljubivi domaćin.

U nedjelju 27. travnja prisustvovali smo sv.Misi u mjesnoj crkvi. Našu su župu predstavile Maja Ozretić i Mirela Stipetić, Franko Prnjak je čitao Evanđelje, dok je naš VIS Izidor uveličao misno slavlje.Nakon sv. Mise, mladi iz župe pripremili su nam u Vatrogasnom domu ručak uz prigodni program u kojem su nas upoznali sa svojim kulturnim običajima.Oko 15 sati naša se ekipa uputila svome Splitu prepuna dojmova koji će se sigurno dugo pamtiti.

 

Maja Penava
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com