Susret hrvatske katoličke mladeži Zadar 8. i 9. svibnja 2010.

Kao i većina od 30000 mladih i nas 50 mladih sa župnikom don Ivanom iz naše župe uputilo se u subotu 8. Svibnja prema Zadru na šesti Susret hrvatske katoličke mladeži koji se održavao pod geslom: „Da vaša radost bude potpuna“. Osim nas, mladih iz Hrvatske, na susret su došli i naši mladi Hrvati iz inozemstva.

Puni uzbuđenja i sa prisjećanjem dojmova s prošlog Susreta mladih u Varaždinu polako smo se približavali Zadru gdje su nas odmah dočekali marljivi volonteri koji su nam podijelili kape s logom susreta. Oni su se pobrinuli da na vrijeme stignemo do zadarske katedrale od koje je uz glas zvona u 14 sati krenula veličanstvena procesija mladih prema Višnjiku na kojem se održavalo veliko Euharistijsko slavlje. Sama procesija je izazivalaposebno oduševljenje jer smo u velikoj rijeci mladih koja se slijevala prema Višnjiku uz pjesmu i priču pronalazili nova prijateljstva, ali i neka stara poznanstva.

U procesiji prelaskom mladih preko prepunog zadarskog mosta ostvarila želja pokojnog nadbiskupa Prenđe kojemu je u sjećanju ostao prelazak vjernika preko tog istog mosta za vrijeme papinog pohoda Zadru. Tijekom cijele procesije zastave i transparenti su se vijorili u zraku, a posebno za vrijeme preleta helikoptera iz kojeg se snimalo i fotografiralo. Uz pozdrave zadrana iz okolnih kuća i zgrada stigli smo na Višnjik i uz himnu susreta „Da radost bude potpuna“ i prigodnu koreografiju uz pjesmu „Mi želimo uzdić Isusa“ polako smo se smjestili i pričekali ostatak mladih da nam se pridruže. Atmosferu su do tada „podgrijavali“ mons. Ivan Mustać i Zdenko Dundović pjesmama karakterističnim za pojedinu biskupiju pa smo tako i mi skočili na noge za vrijeme pjesme „Ništa kontra Splita“. Tu se u jednom trenutku vidjela posebnost svakog kraja, ali ujedno i veliko jedinstvo nas Hrvata koji smo svi zajedno pjevali sve pjesme bez obzira na narječje. Nakon pozdrava biskupijama započela je molitva krunice koju su predvodili mladi iz različitih biskupija, a za to vrijeme postojala je mogućnost pristupa sakramentu pomirenja gdje su nas spremno čekali svećenici.

Prije samog misnog slavlja riječima pohvale obratio nam se zadarski gradonačelnik, a zatim predsjednik Odbora HBK-a za mlade, mons. Ante Ivas, koji nam je poručio da nas voli i da smo mi njihova utjeha. Prije homilije, na misi koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kardinal Josip Bozanić je pročitao pismo pape Benedikta XVI. U kojem nas poziva da budemo radosni kao što je bio i Isus koji je rado dijelio svoju radost i nadu s mladima i djecom. U homiliji se mons. Puljić prisjetio i pokojnog nadbiskupa ovim riječima: „Nadbiskupe Ivane, tu smo u zajedništvu, onako kako si i ti želio! Čvrsto vjerujemo da si sada s nama!“. Također se osvrnuo i na subotu kao dan kada mladi izlaze te u buci glazbe, plesa, alkohola i droge traže smisao života, traže radost.

Zato nas je sve zajedno nadbiskup pozvao na izlazak s Isusom u njegov plodni vinograd, ljubavi. Drugo čitanje o apostolskom navještaju se poklopilo uz Svećeničku godinu i uzore kao što su arški župnik Ivan Marija Vianney i blaženi Alojzije Stepinac te nas pozvao da se molimo za svoje župnike i biskupe, ali nas je i ohrabrio da prihvatimo Isusov poziv ukoliko osjetimo da nas zove i odazovemo mu se. Na samom kraju susreta pozdravio nas je i đakovačko – osječki nadbiskup Marin Srakić i pozvao nas na susret u Sisku za dvije godine što smo svi s oduševljenjem prihvatili. Poslije svečanog blagoslova uputili smo se s našim volonterom Šimom u župu sv. Josipa – Plovanija gdje su nas dočekale obitelji s ljubavlju i udomile. Uz poneki suvenir Splita koji smo za uspomenu donijeli našim domaćinima za večerom smo se još bolje upoznali s obiteljima.

Ujutro smo u župi sv. Josipa u zajedništvu s našim obiteljima – domaćinima i mladima iz različitih krajeva Hrvatske, ali i s Hrvatima iz Rumunjske imali upoznavanje i slavili sv.misu. prije povratka kućama župljani i njihov župnik u dvorištu crkve organizirali su zajednički ručak, a potom smo se uz pjesmu rastali i zahvalili domaćinima na gostoprimstvu. Kao posebni dodatak ovom susretu, pošli smo u razgledavanje najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina, gdje smo se upoznali s gradom i fotografirali. Na povratku u Split polako su se „slegli“ dojmovi, ali nas oni i danas vraćaju u Zadar.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com