SV. MISA ZA SREDNJOŠKOLCE GRADA SPLITA

Već je postalo tradicionalno da srednjoškolski vjeroučitelji, u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju svečanu svetu misu za srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita prigodom početka nove školske godine. Ove godine misa je slavljena na prvi dan jeseni, četvrtak, 23. rujna 2010., u crkvi Gospi od Zdravlja, a predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i veliki kancelar KBF-a mons. Marin Barišić. Oko sedam stotina mladih vjernika molilo je Božju pomoć i blagoslov za što uspješniju i plodonosniju novu školsku i vjeronaučnu godinu.

Nadahnut čitanjem iz Knjige propovjednikove (Prop 3, 1-11), nadbiskup je započeo homiliju ističući kako je potrebno poštivati sve faze razvoja jer, prema analitičarima, sve više mladih danas nasilno ulaze u svijet odraslih. Od malih nogu dostupne su im kojekakve informacije kojima se hrani um, ali ne i duša. ‘Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.’ Nije dovoljno tehničko znanje, potrebna je osmišljenost života. Nije bitno znati mnogobrojne informacije, već znati iskustveno živjeti.

 

Nadalje, osvrnuvši se na evanđelje (Lk 9, 18-21) u kojem Gospodin postavlja pitanje svojim učenicima: ‘A vi, što vi kažete, tko sam ja?’, nadbiskup naglašava da Isusa možemo shvatiti tek u svjetlu Njegova križa. Isto tako, tek odricanjem možemo ostvariti sebe. Potrebno je odreći se sebe, igre, šetnje. Potrebno je učiti. No, ovim riječima nije htio učenje nazvati žrtvom, njegov cilj je bio otvoriti oči mladih za drugačiju perspektivu; školu i učenje naveo je kao protest neznanju i lijenosti. Potiče na otvorenost Kristu jer tko pusti Krista u svoj život, ne gubi ništa, već naprotiv stostruko dobiva. Zaželio je da svima ova godina bude takva da budemo ponosni tko smo i što smo.

Na kraju svete mise predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš zahvalio je nadbiskupu, svećenicima koncelebrantima, profesorima, domaćinima župe Gospe od zdravlja te, naravno, svim srednjoškolcima koji su sudjelovali na ovom misnom slavlju, a posebno je istaknuo učenike prirodoslovno tehničke i zdravstvene škole koji su pripremili molitvu vjernika, a pohvala nije izostala ni našem VIS „Izidor“ čijem su se pjevanju zdušno pridružili svi srednjoškolci.

 

Antonia Zoričić 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com