Svjetski susret mladih (15.-20.7.2008.)

Na Svjetskom susretu mladih koji se održavao u Sydneyu od 15.do 20.srpnja ove godine smo sudjelovali i mi, mladi iz udruge „Isus je put” predvođeni časnom sestrom Dariom Botom.U Australiju smo stigli 8.srpnja te smo sudjelovali i na pripremama za susret.Na povratku iz Australije smo posjetili i Auckland, grad na sjeveru Novog Zelanda gdje su nas ugostili naši iseljenici te upoznali s vrlo velikim doprinosom Hrvata u stvaranju novozelandske zajednice, od samih početaka pa sve do današnjih dana.

Svjetske susrete mladih započeo je papa Ivan Pavao II. sada davne 1985. godine.Tako se mladi svake tri godine u molitvi, pjesmi i razmišljanju okupljaju na jednom mjestu ujedinjeni u Isusu Kristu. No, ovaj susret je bio poseban i po tome što se održavao na drugom kraju svijeta te je to zahtjevalo još veću žrtvu i odricanje, ali je predstavljalo i izazov obzirom da krećemo na put. Sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći naših obitelji, č.s. Darije i mnogih drugih koji su nam pomagali pri organizaciji.

Po dolasku u Australiju bili smo smješteni u izviđačkom kampu gdje smo imali priliku upoznati povijest domorodačkog stanovništva, Aboridžina; te za nas nepoznati svijet australske prirode od koala, klokana, emua pa sve do nepreglednih australskih plaža na kojima se igrao i picigin iako je bila zima. Prvi tjedan susreta smo bili smješteni u australskim obiteljima u biskupiji Broken Bay 90 km od Sydneya. Svima su baš takvi susreti s ljudima koji su bili spremni prihvatiti potpune neznance u svoj dom bili jedna od najljepših stvari na susretu. Ta radost susreta s čovjekom koji je tebe prihvatio i ponudio ti sve što ima, i materijalno i duhovno, od hrane i prijevoza pa sve do razgovora i molitve, ostaje trajno u nama obvezujući nas da i mi budemo spremni drugima pružiti takvu ljubav koja zna samo za žrtvu i darivanje drugome. Upoznavajući Australiju kroz ljude uvidjeli smo koliko smo zapravo slični, ma živjeli mi na bilo kojem kraju svijeta, koliko smo zapravo jednostavni i kako svi tražimo samo jedno, samo ljubav kroz zajedništvo s drugima.

Stigavši do Sydneya započeo je glavni dio susreta koji je na jedno mjesto doveo nezamislivu snagu mladih, nošenih ljubavlju, molitvom i zajedništvom. Svako prijepodne tijekom susreta smo se okupljali u Hrvatskom katoličkom centru Gospe velikog zavjeta gdje bi se okupilo više od 800 Hrvata iz svih djelova svijeta. Prvo bi se održavale kateheze na temu susreta: „Primit ćete Duha Svetoga koji će sići na vas” i “Bit ćete mi svjedoci”, koje je predvodio biskup Hranić, a potom bi sudjelovali na misi i zajedničkom ručku u centru. Potom bi se zaputili u centar Sydneya na događaj koji bi obilježio taj dan (misa otvaranja, doček pape, križni put, bdijenje s papom). Putujući do mjesta susreta i mi smo bili dio rijeke mladih koje su se kretale uz šarenilo zastava, pjevanje i ples predstavljajući ponosno svoju zemlju.Upravo takvi spontani susreti mladih različitih kultura i nacija, budili su u nama radost i veselje. A naša raznolikost nije bila prepreka već poticaj za razgovor i komunikaciju da saznamo više jedni o drugima. Susret je završen noćenjem pod zvijezdama na hipodromu Randwick gdje se održalo bdijenje s papom. Pod zvijezdama je noćilo više od 250 000 mladih da bi se broj mladih koji su pristizali cijelu noć popeo na više od 500 000 te je u jutarnjim satima papa predvodio misu kojom je završen susret. Na kraju mise je objavljeno i mjesto sljedećeg susreta koji će se održati 2011. u Madridu, a na koji su naravno pozvani svi mladi.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com