Tko zna, zna!

Ovogodišnja Vjeronaučna olimpijada započela je i prije samog službenog početka. Naime, hrabrost i izdržljivost su bile već na ispitu, krenuvši katamaranom iz Splita, u Bračkom kanalu. Da tramontana znade biti i te kako neugodna svi smo se vrlo brzo uvjerili. Bilo je svega od pjesme s radnim naslovom „kako da je zaboravim“ preko one „ludo more, ludo moje more kako da se smiriš“ do, na koncu one, „što si mi u kavu stavila.“

Uplovivši u hvarsku luku spasa nije nas bilo teško uvjeriti u istinitost one „hvali more drž’ se kraja.“ Uspješno odradivši prvi zadatak koji je pred nas postavila priroda udobno smo se smjestili u luksuznom hotelu „Amfora“.

Nakon bogate večere, kako nije kada je bilo desetak vrsta spize, u velikoj dvorani hotela bilo je predstavljanje sedamnaest osnovnoškolskih i petnaest srednjoškolskih ekipa. Izvrsnom pjesmom, zanosnim plesom domaćina bio je to uvod u sutrašnji natjecateljski dio Vjeronaučne olimpijade.

Ovogodišnja tema je bila “Blažena Djevica Marija – Isusova i naša majka”. Prvi dio natjecanja bio je pisani dio kojeg je rješavala četveročlana ekipa. Pojedinac je za svoju ekipu mogao osvojiti maksimalno sto bodova. Poslije je taj broj smanjen na 96 budući da su četiri boda „skinuta“ zbog nejasno definiranih pitanja. U četvrtak popodne svaka je ekipa predstavila svoj projekt – prezentaciju kojom je trebala pokazati kako na petnaestak slajdova u šest minuta tročlanu komisiju – žiri može uvjeriti da je njihov uradak vrijedan trideset bodova.  Iste večeri hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan u katedrali je predslavio sv. misu uz koncelebraciju osam svećenika. U nadahnutoj propovijedi citirajući domaćeg pisca Jurjevića: „Volim te, stari Bože moj“ naglasak je stavio na  onu: “glavna je stvar da glavna stvar ostane uvijek glavna stvar”. Za natjecatelje, članove državnog povjerenstva i mentore kao i sve nazočne to su Isus te njegova i naša majka Marija.

Sutradan ujutro, u petak objavljen je redoslijed s privremenim rezultatima. Najboljih pet ekipa osnovne i srednje škole nastavilo je natjecanje igrom „Tko ćeli biti Isusov ‘mili-junak’“ Budući ih je Isus sve prihvatio kao njegove „mili-junake“ redoslijed je na kraju ostao nepromijenjen. Poredak osnovnoškolskih ekipa je bio slijedeći: Naš Sućidar na prvom mjestu, četvrtu godine zaredom,  sa 142.15 bodova od mogućih 146. OŠ Luka sesvete – 132.50, a treća je bila ekipa OŠ Hvar koja je skupila 131 bod. Naši laureati su: Ivana Alduk, Nikola Bešlić, Roko Jurić i Borna Rupčić. Naša Matea Gudelj kao član srednjoškolske ekipe III. gimnazije osvojila je četvrto mjesto.

Priznanja i darove nagrađenima uručili su direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, Tomislav Tomasić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te prvoplasiranim pobjednicima hvarski biskup Slobodan Štambuk.

U ime domaćina tople riječi zahvale na sudjelovanju i organizaciji izrekao je predstojnik Katehetskog ureda Hvarske biskupije don Mili Plenković.

“Hvala na ljepoti koju pronosite i kojom ste uljepšali ovih dana grad Hvar”, rekao je don Plenković istaknuvši zajedništvo koje je pokrenulo hvarsku župu, brojne pojedine i gradske institucije u zajedničkom cilju – što boljoj organiziranosti vjeronaučne olimpijade, u čemu su i uspjeli.

Biskup mons. Slobodan Štambuk rekao na završetku vjeronaučne olimpijade i dodjele nagrada u hotelu Amfora kako su svi sudionici obogatili Hvar svojom nazočnošću koja je plod mladosti, pameti, inteligencije, radišnosti i jednostavnosti.

Radosni i puni emocija, lijepih uspomena zahvalni domaćinima te svim članovima državnog povjerenstva predvečer smo se iz Starigrada trajektom, bez tramontane, otisnuli svojim domovima.

Ulaskom u trajektnu luku u Splitu uz roditelje i rodbinu naše ekipe dočekala nas je i naša Maja sa zapaljenom bengalkom.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com