Trpimir Jurkić- zapisi iz nevremena

U našoj novoj crkvi crkvi u nedjelju 12. prosinca nakon večernje sv. mise glumac HNK-Split Trpimir Jurkić je izveo dokumentarnu monodramu “Zapisi iz nevremena”.

Trpimir je bivši salezijanski suradnik, praktični vjernik, otac četvero djece. Napisao je tri drame. “Milosrdni Samaritanac” za koju je dobio nagradu Marin Držić, “Kajin i Abel” koja je nagrađena nagradom Marul i treća drama “Nevažne priče”.

On je u svojem autorskom radu “Zapisi iz Nevremena”, koji je nastao prema tekstovima preminulog don Branka Sbutege, svećenika, povjesničara umjetnosti i intelektualca za svoju jednosatnu predstavu odabrao don Sbutegine novinske kolumne, eseje i priče objedinjene u knjizi »Kurosavin nemir svijeta«, te se koristio novinskim i snimkama televizijskih razgovora s poznatim svećenikom.

Predstava je, inače, već četvrtu sezonu na repertoaru HNK-Split, a osim u Splitu Jurkić ju je igrao u Nikšiću, gdje je nagrađen specijalnom nagradom Žirija, zatim u Mostaru, Ljubuškom, Dubrovniku, Klisu, Gatima, Umagu, Zagrebu, Vukovaru, Iloku i Frankfurtu.

 

Gledajući ga oduševljenog i slušajući ga zanosnog Sbutegom i njegovim mislima dojamje gledatelja i slušatelja da Trpimir u svakom svom pokretu, izgovorenoj riječi i grimasi lica; kao praktični vjernik, duboko proživljava Sbutegine riječi: „Što vrijedi nekom Branku sav svijet zadobiti, a vjeru u spasenje na križu izgubiti? Baš ništa.“

Oko 150 gledatelja na kraju je predstave dugotrajnim aplauzom nagradilo Trpimira, njegov uradak i izvedbu. Potom mu se župnik zahvalio gostovanju u novosagrađenoj crkvi te izvedbi don Brankovih misli koji je kako reče don Ivan: „Velike i pametne stvari znao prikazati i izreći na jednostavan načina, a male i jednostavne na velik i pametan način.“

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com