Uskrs fest 2010.

S pjesmom „Utočište vječno“ sastav Matheus iz Bizovca pobjednik je najstarijeg festivala duhovne glazbe Uskrs festa 2010., održanog na Bijelu nedjelju, 11. travnja, u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu. Drugo mjesto festivala osvojili su Lidija Bačić i klapa Grobnik, a treće mjesto Maja Tadić iz Rijeke. Drugoplasiranima je također pripala nagrada po izboru samih izvođača za najbolju pjesmu. Glas Koncila je za najbolji tekst dodijelio priznanje pjesmi „Nisam sam“ u izvedbi sastava Emaus iz Sarajeva. Uručujući nagrade i pozdravljajući prisutne poklonike duhovne glazbe, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio je mladima što se već nekoliko desetljeća okupljaju na ovom festivalu te ih pozvao da i dalje budu stvaratelji.

Ovogodišnji Uskrsa fest okupio je dvadeset izvođača koji du došli iz raznih krajeva Hrvatske, ali i van njenih granica. Bilo je tu sastava s otoka Raba, Brača, Korčule, iz Bizovca, Gornje Stubice, Koprivnice, Mađareva, Požege, Rovinja, Šibenika, Rijeke, Zadra, Sarajeva, Širokog Brijega te iz Splita. Naime, naša je župa i ove godine, drugi put zaredom, imala svoje predstavnike. Naš VIS Izidor predstavio se pjesmom „Kripiš mi dušu“, za koju glazbu i tekst potpisuje Jelena Laća, a aranžman Ante Pupačić.
Naše mlade je najviše dojmio prvi dan susreta koji su proveli u Pastoralnom institutu Zagrebačke nadbiskupije gdje je predavanje na temu teologije tijela održao dr. Ante Vučković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Fra Ante je mladima pojasnio na koji način tijelo može komunicirati i kako „upotrijebiti“ pojedini dio tijela, poput lica, noge, ruke, oka, za izričaj određenih vrijednosti. Kasnije su izvođači sudjelovali i u radionicama u kojima su, uz određeni biblijski tekst, razmatrali upravo značenje jednog dijela tijela. Kao vrhunac cijelog ovog događanja, u kapelici Bogoslovnog sjemeništa je slavljena sveta misa te je potom upriličeno klanjanje za sve sudionike festivala.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com