USKRS FEST 2014.

Ove godine obilježena  je 35. godišnjica duhovne glazbe Uskrs festa u koncertnoj dvorani Vatrslava Lisinskog u Zagrebu na kojemu je i ove godine, prošavši zahtjevan Natječaj, nastupio naš VIS Izidor s pjesmom ”Gospodine”. Naš Izidor je bio jedini predstavnik južno od Bosiljeva. Naš jednodnevni izlet u Zagreb, kao potpora našim momcima i curama, započeo je u 13.15h kada smo krenuli iz Splita. Ugodno druženje odvijalo se pod budnim okom don Ivana. Pauze od vožnje iskoristili smo za fotografiranje te za jelo i piće. Sve je započelo 22. travnja 1979. godine kada je održan Festival duhovne glazbe i poezije Zagreb u Dječačkom sjemeništu na Šalati, a tri godine kasnije, organizaciju u ime Katehetskog centra preuzima vlč. Mijo Gabrić koji festivalu daje ime kojega i danas nosi. Kada smo došli u Zagreb, zadovoljno smo zauzeli svoja sjedeća mjesta i dva sata uživali u skladbama.

Izvođače je pratio Uskrs fest orkestar pod vodstvom Tonija Eterovića, a za vođenje programa bili su zaduženi Melita Hrengek i Marin Periš.  Na festivalu je izvedeno petnaest pjesama: “Sve mi opraštaš” (vlč. Ljubo Vuković i ŽVS DIM iz Zagreba), “Zauvijek Tvoj” (Antonio Tkalec iz Varaždina), ”Kreni” (VIS Jeshua iz Zagreba), “Jedan od nas” (u izvođenju debitanata FRAMA-e iz Mostara), ”Tvoja svetost” (VIS Trinity iz Čepina), “Oživi me” (debitantica Nera Vuković u pratnji zbora mladih župe sv. Terezije Avilske iz Požege), “Stvoritelju neba” (Damir Topić u pratnji skupine “Barka” iz Velike Mlake), “Za slobodu” (Zakon Neba iz Zagreba), “Na obali pored rijeke” (u izvođenju veterana duhovne scene Čede Antolića te Matije Antolića i zborova “Hrid” iz Zagreba i “Navještenje” iz Velike Gorice), “Obasjaj me, Bože” (debitantica Marija Cerovac iz Ivanić Grada), “Samo On” (VS Matheus iz Bizovca), “Bog je velik u životu mom” (Zvonimir Kalić iz Vrpolja i članovi zbora Concordia Discords), ”Ja sam sretan” (Sliryc 33 iz Dugog Sela) i “Milosti puna” (Zdravko Marković iz Zagreba). Pobjednik ovogodišnjeg Uskrs festa održanog na je VIS Trinity sa skladbom “Tvoja svetost”. Drugo mjesto osvojila je skupina Sliryc 33 sa skladbom “Ja sam sretan”, a treće VIS Jeshua sa skladbom “Kreni”. Nagrade je uručio predsjednik Odbora za mlade HBK, zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Pobjednici su dobili posebnu nagradu, snimanje televizijskog spota. Ovogodišnji sud Uskrs festa bio je u slijedećem sastavu: Davor Terzić, Alan Hržica, Miro Tabak, Marijana Zovko, vlč. Velimir Martinović i predsjednica Dani Vasilj. No osim natjecateljskog karaktera koncerta, umjetnički direktor Festivala Slavko Nedić uručio je priznanja u povodu 45. obljetnice od objavljivanja prvog LP Žeteoca s duhovnom glazbom “To nije tajna” vlč. Miji Gabriću, kao i predstavniku originalnog nakladnika Glasa Koncila mons. Ivanu Mikleniću, te predstavnicima suizdavača reizdanja Želimiru Babogredcu i Zvonimiru Anciću. Ovo spominjem zbog toga što je to prva LP ploča duhovne glazbe, a druga u bivšoj državi, uopće. Ujedno to je bio i prvi LP našeg don Ivana.  U samoj završnici nastupio je Zbor mladih Dubrovačke biskupije i solist Fran Petar Rajzl  sa službenom himnom nedavno održanog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku “Na slobodu pozvani”, te prošlogodišnji pobjednici Uskrs festa Apostoli mira sa skladbom “Možeš nebo dotaći”. Po završetku koncerta, pričekali smo autobus, čiji su vozači malo kasnili, te krenuli našim domovima. Uz don Ivanov brižan nadzor onih kojima se ne spava, kako bi mogli spavati oni kojima se spava, stigli smo kući prije „prvih pijevaca“.
Josipa Sučić


Galerija fotografija

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com