VELIKI TJEDAN

 

Kako bi najveći kršćanski blagdan, Uskrs proslavili „kako Bog zapovida“ u našoj je župi u subotu 31. ožujka upriličena ispovijed kako za djecu tako i za odrasle. Poseban dan koji otvara slavlje Velikog tjedna je nedjelja Muke Gospodnje ili Cvjetnica. Isusov je to ulazak u Jeruzalem na magaretu. Isti narod koji mu je u nedjelju klicao Hosana u visini za nekoliko dana vikat će raspni ga, raspni. Naš je pjesnik to lucidno irekao riječima: „Narodi su djeca velika što lako im je kupit igračke.“ 

Iako Veliki ponedjeljak, utorak i srijeda imaju važnu ulogu u Velikom tjednu, ipak Velikim četvrtkom započinje vazmeno trodnevlje. Njegova posebnost jest što upravo na Veliki četvrtak u prijepodnevnim satima biskup slavi Misu posvete ulja sa svojim prezbiterijem i posvećuje ulje  koje se kasnije koristi kod sakramenta krštenja, potvrde i bolesničkog pomazanja. To je jedina misa koja se  prijepodne slavi u biskupiji. U večernjim satima slavi se misa Večere Gospodnje. Kod nas je ta misa bila u 18 sati, a svojim pjevanjem ju je popratio mješoviti zbor naše župe s voditeljicom Nives. Specifičnost ove mise jest u tome što se posveti veći broj hostija kako bi se i na Veliki petak vjernici mogli pričestiti. Dok se pjeva Slava zvona zvone, a nakon toga ona „ušute“ ili se vezuju sve do Slave na vazmenom bdijenju. Nakon prigodne propovijedi župnik je dvanaestorici članova župnoga vijeća oprao noge kako što je i Isus oprao noge dvanaestorici svojih apostola. Još jedna specifičnost jest ta da nakon što se prenese Svetootajstvo slijedi „rušenje oltara“. Tada su župnik i bogoslov Alen skinuli sve s oltara i to je simboliziralo „rušenje oltara“.  Na kraju sv. Mise upriličena je Getsemanska ura s kratkim klanjanjem, a don Ivan i Alen su se izmjenjivali u čitanju razmatranja muke Gospodnje časne sestre klarise Marije Petričević. 

Veliki petak je poseban dan jer je to jedini dan u godini kada se ne slavi sv. Misa, a sveta pričest se dijeli vjernicima jedino za vrijeme Službe Muke Gospodnje, osim bolesnicima. U crkvi posebno mjesto zauzima Kristov grob. Muku Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu otpjevao je mješoviti zbor, a nakon toga je uslijedilo otkrivanje križa i poklon križu, a sva skupljena milostinja kod poklona križu ide za kršćane u Izraelu. Po završetku sv. Mise započeli smo procesiju na čelu s križem oko kojeg su stajala četiri ministranta s bakljama u ruci, a po sredini procesije su bila dvanaestorica ministranata s bakljama, a među njima su bili don Ivan i Alen. Cijelu procesiju koja je krenula oko crkve pa ispred škole i vrtića, te preko parkinga te se kraj ambulante vratila u crkvu je popratio svojom pjesmom mješoviti zbor župe sa svim vjernicima koji su pjesmom i svijećama u ruci uveličali ovu procesiju. Po povratku u crkvu uslijedio je blagoslov križem. Veličanstven je to prizor kada svećenik stoji ispred oltara s visoko uzdignutim  križem, a do njega sa svake strane po osam ministrana s upaljneim bakljama. Dupkom puna crkva predvođena mjeđovitim zborom pjeva Puče moj.

Velika subota je u našoj župi započela poklonom Kristovu grobu u jutarnjim i popodnevnim satima, ali i velikom pogodnošću za vjernike kojima se dala još jedna prilika za pomirenje, a to je ispovijed na veliku subotu i u jutarnjim i u popodnevnim satima. Vazmeno bdijenje je u započelo u 22 sata kada je župnik s bogoslovom i ministrantima došao do vatre na kojoj je upalio Uskrsnu svijeću i s tom svijećom i riječima: „Svijetlo Kristovo“ na koje je narod odgovarao „Bogu hvala!“, došao do oltara te otpjevao hvalospjev Uskrsnoj svijeći. Sedmero mladih je čitalo sedam čitanja, a župnik je uz kađenje otpjevao evanđelje, nakon kojega je slijedila propovijed, blagoslov vode te obnova krsnih obećanja.         Na kraju sv. Mise uslijedio je blagoslov kojega su svi ‘željno iščekivali’, a to je blagoslov hrane i pića te na kraju svečani, uskrsni blagoslov. Dokaz o dubokoj duhovnoj proživljenosti Velikog tjedna s Uskrsom i Uskrsnim ponedjeljkom je i preko četiri tisuće sv. pričesti.

                                                                                                                                                 Maja Mula

Galerija slika

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com