Vjeronaučna olimpijada (19. – 21. svibnja 2010.)

Uh, nije lako obraniti osvojeno prvo mjesto na bilo kojem Državnom natjecanju. A kako li je tek teško treći put za redom biti prvi na tom natjecanju. Eto to je uspjelo našoj ekipi sa Sućidra u Krapinskim toplicama 19. – 21. svibnja 2010. iz vjeronauka.

U Krapinskim Toplicama se okupilo 19 ekipa iz osnovnih te 14 iz srednjih škola. Nakon smještaja u hotelu i večere uputili smo se u dvoranu gdje je bilo svečano otvorenje natjecanja na temu: „Kardinal Alojzije Stepinac – uzor svećenika”. Predsjednica Državnog povjerenstva za organizaciju i provedbu natjecanja prof. dr. sc.s.Valentina Mandarić pozdravila je nazočne i predstavila goste. Nakon toga su se uzvanici obraćali skupu uz prigodni program i predstavljanje ekipa.
Napeti ko’ zapete puške, puni znanja, svjesni da Bog pomaže vrijedne te uzdajući se u pomoć bl. Alojzija Stepinca pristupili smo pisanju testa u kojem smo mogli osvojiti 268 bodova. Dok je Državno povjerenstvo ispravljalo testove hodočastili smo Gospi Jeruzalemskoj na Trški Vrh.
Drugi krug natjecanja započeo je nakon ručka. On se sastojao od prezentiranja projekta “Uzor svećenika u našoj nad/biskupiji”. Ekipe su predstavljale svoje uratke tročlanom povjerenstvu. Svaki član povjerenstva samostalno je vrednovao rad te se za konačnu ocjenu uzeo prosjek. Ukupno se moglo osvojiti 30 bodova.
Euharistijsko slavlje na završetku natjecateljskog dana predvodio je ravnatelj Glas Koncila Nedjeljko Pintarić u župnoj crkvi.Slijedila je posljednja igra vrijedna 20 bodova „Tko želi biti Isusov milijunak“ nakon koje je prof. Tomislav Tomasić iz Agencije za odgoj i obrazovanje i član Državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka službeno je proglasio osvajače odličja.
Pobijedila je naša škola. Ekipa je igrala u sastavu: Luka Donadini, Josip  Galić, Matea Gudelj i Andrea Vodanović. Osvojili smo 258+30+20=308 od mogućih 318 bodova.
Kod proglašenja najbolje ekipe osnovnih škola, naše škole Sućidar, prof. Tomislav Tomasić je rekao: „Za one koji ne znaju, a sumnjam da takvih ovdje ima, moram naglasiti da je ekipa Osnovne škole Sućidar treći put, čak treći put  za redom, osvojila prvo mjesto na Državnom natjecanja. Čestitam im i molim za njih jedan veliki pljesak.“
Na službenom proglašenju pobjednika s. Velentina Mandarić predsjednica Državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka između ostalog je kazala kako je Split postao „neosvojiva tvrđava“ na natjecanjima iz vjeronauka i onako, napola u šali, pozvala ostale ekipe da se udruže i sruše Split sa trona.
Pri dodijeli odličja novoimenovani zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski našoj je ekipi rekao kako su nas oni lijepo primili i ugostili a mi, Splićani, ih ovako potukosmo. Naime sve medalje na natjecanju osnovnih škola je „pokupila“ naša nadbiskupija, a u srednjim školama smo osvojili drugo mjesto. Zlatnu medalju je osvojila Srednja škola Hvar. Dakle, biskupija iz naše Splitske metropolije.
Bili su ovo prekrasni dani druženja, takmičenja i molitve u čast jednog od najvećih sinova naše povijesti kardinala Alozija Stepinca. Osim zlatne medalje pobjednicima medalju istog sjaja su zaslužili i svi oni koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi natjecanja.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com