ZLATO! PO PETI PUT!

U prostorima hotela »Lero« održano je od 4. do 6. travnja ovogodišnje završno Državno natjecanje iz vjeronauka za srednje i osnovne škole o temi »Sveti Dominik i Red propovjednika«. Program su, nakon otpjevane himne, otvorili učenici OŠ-a Cavtat: Pero Šutalo i Kristijan Matić, tzv. »Konavoskom zdravicom«, koja se kao starodrevni narodni običaj do danas zadržala na području Konavala, a odražava vjerovanje i kulturu naroda.

 

 

Za istinu kao trajnu pobjednicu

Uime domaćina, Dubrovačke biskupije, sudionike natjecanja, njihove mentore, kao i sve prisutne pozdravio je generalni vikar mons. dr. Petar Palić koji je okupljenima prenio pozdrave dubrovačkog biskupa Mate Uzinića i svečano otvorio državno natjecanje iz vjeronauka. Naglasio je koliko je Dubrovnik ponosan na sinove sv. Dominika – Red propovjednika (dominikance), koji u njemu borave od 1225. godine. Nadahnut riječima koje su upisane u grb Reda propovjednika: »Laudare, benedicere, predicare« (»Slaviti, blagoslivljati, propovijedati«), kao i njihovim geslom »Veritas«, zaželio je natjecateljima da istina pobijedi i u natjecanju, ali i da s njega ponesu u svoje živote želju da ta istina uvijek pobjeđuje. Uime Nacionalnog i Dubrovačkog katehetskog ureda nazočne je pozdravio mr. Josip Mazarekić, zatim zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Frano Skokandić te ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

Sudionicima se obratio i prior samostana sv. Dominika u Dubrovniku o. Nikola Mioč, koji je uime Hrvatske dominikanske provincije zahvalio za izabranu temu ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade koja je vezana uz 800. obljetnicu postojanja njihova reda. Podsjetio je da je francuski dominikanac Henri Didon, zauzet u oživljavanju olimpijskih igara, smislio i ono slavno geslo: »Brže, jače, više!«, dodajući kako nije važno pobijediti, već sudjelovati.

Pjesmom, plesom i poezijom svečanost otvorenja obogatili su ženska klapa »Fortuna« pod vodstvom Maje Marušić, dječji vrtić »Radost« izvedbom »Balade o Gospinim pčelama« dominikanca Rajmunda Kuparea, klapa dubrovačke Klasične gimnazije Ruđera Boškovića, učenici Kulturno-umjetničkog društva »Sveti Juraj« Dubrovnik s Osojnika poznatim plesom Linđo.

 

Od Hodošana do Dubrovnika

 

Državno natjecanje iz vjeronauka okupilo je 15 četveročlanih osnovnoškolskih ekipa, pobjednica svojih (nad)biskupija, iz svih krajeva domovine: Daruvar, Rijeka, Hodošan, Slavonski Brod, Slunj, Zadar, Komiža, Žminj, Zagreb, Rab, Split, Primorski Dolac, Cavtat, Ivanska i Petrinja. Uz njih i 15 srednjoškolskih ekipa iz Požege, Rijeke, Varaždina, Osijeka, Senja, Zadra, Hvara, Pule, Sesveta, Krka, Splita, Knina, Dubrovnika, Svetog Ivana Zeline i Siska, koji su se s mentorima pripremali za natjecanje, ali ne samo u znanju već i u svjedočenju zajedništva, radosti i vjere. Ekipe su bile predstavljene zanimljivom i kreativnom prezentacijom iz koje se moglo iščitati da su, nošeni vjerom i željom za znanjem, zaslužno »doplovili« do same završnice natjecanja.

Radosno iznenađenje natjecanja bili su gosti učenici iz Mostarsko-duvanjske biskupije iz župe Široki Brijeg, s voditeljem fra Vinom Ledušićem.

Pod budnim okom članova državnog povjerenstva i uz pomoć vjeroučitelja Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije, te s posebnim angažmanom tajnice ureda Romane Đuka-Alemani, u petak 5. travnja održan je pismeni dio natjecanja.

Slijedio je kulturno-edukativni program posjetom starom gradu, Stradunu, franjevačkom samostanu, katedrali i ulicama grada koje već 1000 godina čuva njihov parac, sv. Vlaho. Iako se točno ne zna zašto je baš on zaštitnik, mnoge legende govore o njegovu čudesnom zagovoru i pomoći. Voditeljice razgledavanja grada naglasile su sudionicima Vjeronaučne olimpijade već poznatu krilaticu »Libertas« (Sloboda) vezanu uz povijest, ali i sadašnjost grada, jer sloboda se ne daje i ne prodaje ni za sve zlato svijeta.

Nakon razgledavanja grada i ručka nastavljen je ekipni dio natjecanja u kojemu su natjecatelji trebali složiti fotoslagalicu s ilustracijama iz građe za natjecanje i zatim odgovoriti na pitanja koja su se nalazila na poleđini posložene ilustracije. Pojedine ekipe složile su slagalicu u rekordnom vremenu, »hitrije no oko vidi«.

 

Bogu hvala na kamenu…

 

U popodnevnim satima slijedio je posjet dominikanskom samostanu sv. Dominika, čije su razgledavanje vodili, sve zdušno tumačeći, dominikanski novaci i studenti. Tako su sudionici mogli izbliže vidjeti i upoznati bogatstvo muzeja i crkve u kojoj je potom bilo euharistijsko slavlje. Predvodio ga je podučitelj dominikanskih studenata o. Matijas Farkaš. On se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na »kamen koji su odbacili graditelji, a postao je kamen zaglavni« i pozvao mlade vjeroučenike da svojim životom svjedoče Krista, pa makar to bilo jako teško. Istaknuo je kako je lijepo živjeti s Kristom i dati svoj život Kristu, te da treba Bogu zahvaliti: »…što ste otkrili taj kamen zaglavni, što ste odlučili da On bude temelj vašeg života. Ako još nije, tražite Krista iskrenim srcem. Vjeronaučna olimpijada ima dublji smisao. Bitno je da čovjek gradi svoj život na Bogu.« Na kraju je zaželio da im natjecanje bude poticaj za traženje Boga, jedinog temelja i jedinog pravog smisla života, kao što su ga tražili sv. Dominik i sveci naše Crkve. Misu je izvanredno lijepo animirao VIG »Veritas«.

Posebno radosno i zanimljivo bilo je druženje u večernjem kulturno-zabavnom programu koji je na vrlo originalan način vodila s. Vianeja Terezija Kustura. U programu su sudjelovali dominikanski studenti koji su na kreativan, zanimljiv i aktualan način izveli skeč o traženju i ostvarenju poziva u Redu propovjednika. Jedinstveno ozračje stvorili su sami sudionici kroz sviranje, glumu, pošalice i pjesmu, posvjedočivši i tako onaj dublji smisao Vjeronaučne olimpijade: radost zajedništva i zajedništvo radosti.

 

Na moru – pobjednici s mora!

Treći dan natjecanja objavljena je privremena ljestvica poretka nakon koje je slijedio finalni dio natjecanja, igra »Tko želi biti Isusov mili-junak«. Zbrojeni rezultati dali su i nove pobjednike olimpijade. Prvo mjesto za osnovnu školu osvojila je ekipa OŠ-a Sućidar iz Splitsko-makarske nadbiskupije u čijem su sastavu bili: Ivana Alduk, Leonardo Budimir, Katarina Matić i Filip Tomičić, pod vodstvom don Ivana Čotića. Drugo mjesto osvojio je OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba, a treće mjesto OŠ Vladimira Nazora iz Daruvara. Za srednju školu prvo mjesto osvojila je Srednja škola Hvar iz Hvarske biskupije koju je vodio mentor Ljubomir Ladan, a ekipu su činili: Matea Kovačević, Marina Petričević, Marija Tomičić i Marinela Zaninović. Drugo mjesto osvojio je SŠ Sesvete iz Sesveta, a treće mjesto Nadbiskupijska klasična gimnazija don Frane Bulića iz Splita. Nagrade pobjednicima uručili su mr. Mazarekić, predstojnik Katehetskog ureda, tajnik Agencije za odgoj i obrazovanje Tomislav Tomasić i uime Glasa Koncila – Maloga koncila s. Zrinka Majstorović, koja je posebnu nagradu za sudjelovanje uručila i gostujućoj ekipi iz Širokog Brijega. Darivateljima su se priključili i Hrvatska dominikanska provincija i domaćini prigodno nagradivši sve sudionike. Program završnice Vjeronaučne olimpijade animirali su dominikanski novaci i novakinje te sestre dominikanke, prikazavši načine na koji se sv. Dominik molio. Posebnost mladenačke radosti i zajedništva bio je i bećarac u izvedbi mentora iz Siska i Zagreba, a uz glazbenu pratnju učenika, kao prvi plod novostečenih prijateljstava i pravi »hit« susreta. Cjelokupni program pratio je biskupijski zbor mladih pod vodstvom prof. Luce Ćatić te klapa biskupijske klasične gimnazije iz Dubrovnika.Riječi zahvale organizatorima i domaćinima uputili su predstojnik Mazarekić, prior Mioč i tajnik Državnog povjerenstva prof. Tomasić, koji je još jednom istaknuo da pravi duh Vjeronaučne olimpijade nije natjecanje jednih protiv drugih već jednih s drugima, dokaz da je i pokazivanje znanja, vještina i sposobnosti – izraz radosti i zajedništva. Dominikanski novaci, pak, na samom su kraju promotivnim videom pozvali na još jedan nadolazeći ujedinjujući dubrovački skup: Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se pod geslom »Na slobodu pozvani« održati u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. Zasigurno će, nadahnutih svime doživljenim u tri dubrovačka dana, na njemu biti i ovogodišnjih »olimpijaca«!

Preuzeto s Glas koncila

Foto: don Mili Plenković

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com